Intelligent
Gezond
Kleurrijk

Waarom intelligent?

Omdat kalk vocht kan reguleren

De open structuur of porositeit van kalk zorgt voor een goede dampdoorlaatbaarheid en een lage capillaire werking : kalk houdt water of vocht niet langdurig vast, in tegendeel: het materiaal laat juist een vlotte migratie van waterdamp toe. Een kalkmortel zal water en vocht dus als het ware opnemen en al heel snel weer afgeven onder de vorm van waterdamp. Dit proces gebeurt geleidelijk aan, en beïnvloedt de eigenschappen en de kwaliteit van de mortel geenszins. Een kalkpleister of -voeg zal dus gemakkelijk drogen (bv. na een regenbui).
Bouwmaterialen alsook de omgevingslucht hebben steeds een bepaald vochtgehalte. In een constructie kan dit gehalte nog verhogen door bv. opstijgend vocht en allerlei infiltraties via scheurtjes en andere defecten. De speciale eigenschappen van kalkpleisters laten toe dat dit ongewenste teveel aan vocht zich niet acccumuleert. Het kan in twee richtingen doorheen de muur migreren, en het gebouw verlaten onder de vorm van waterdamp. Condens, schimmel- en mosvorming worden op deze manier vermeden.
Een goede vochthuishouding en drogere lucht zorgen bovendien voor een betere isolatiewaarde van de constructie.

Omdat kalk een sterk materiaal is

Eens uitgehard is kalk sterk genoeg om hedendaags metselwerk mee te realiseren, tot zelfs zeer complexe structuren en hoge bouwwerken zoals kathedralen.
Kalk heeft bovendien nog een andere eigenschap die het materiaal uniek maakt en waardoor het zich onderscheidt van andere bindmiddelen: zijn elasticiteit. Een kalkmortel kan tot op zekere hoogte vervormingen in muurconstructies opvangen zonder te barsten of te scheuren.
Waaraan heeft kalk dit te danken? Bouwkalk reageert in verschillende ‘fases’. Een eerste hydraulische reactie veroorzaakt een primaire uitharding van het bindmiddel. Ze verleent aan het metselwerk zijn cohesie.
Vervolgens hardt de kalk stilaan verder uit, zelfs nog na enkele jaren, dankzij een reactie met de CO2 die aanwezig is in de lucht (= carbonatatie). Het is deze trage uitharding die de soepelheid en elasticiteit verleent aan een kalkmortel.
Deze elasticiteit beperkt op haar beurt scheurvorming. Daarom zijn scheuroverbruggende ingrepen zoals glasvliesnetten of glasvezel of organische weefsels overbodig bij het gebruik van de iBio kalkmortels.

Omdat kalk isoleert

Lucht die vastzit in de poriën van een materiaal, verleent hieraan thermische en akoestisch- isolerende eigenschappen. In kalk, net zoals in andere isolatiematerialen, zitten een heleboel kleine holtes. Het grote voordeel van kalk is echter dat dit materiaal droog blijft en haar isolatiewaarde dus niet verliest, in tegenstelling tot bepaalde meer conventionele isolatieproducten.

Door haar aanzienlijke massa en haar porositeit heeft kalk bovendien ook een goed absorptievermogen, waardoor bv. geluidsgolven minder zullen weerkaatsen in een ruimte.

Kalk: een groen materiaal

Kalksteen is geen schaarse grondstof, onze aarde bezit er nog een immense voorraad van. Het is overal ter wereld te vinden en er zijn geen speciale, schadelijke additieven nodig om het te ontwikkelen tot een bruikbaar bouwmateriaal.
Dankzij de relatief lage verbrandingstemperatuur (900 – 1200°C) van kalk is voor het productieproces minder energie nodig dan voor bv. cement (min. 1450°C voor Portlandcement maar een cementoven brandt gemiddeld op 2000°C).

Dankzij zijn hoog soortelijk gewicht, geeft kalk aan een muur een bepaalde inertie. Energie-opname en -afgave gebeurt daardoor niet bruusk maar juist geleidelijk aan. Hierdoor zullen er in een binnenruimte minder temperatuurschommelingen zijn, en is er minder energieverbruik nodig om een ruimte koel of juist verwarmd te houden.

Door zijn specifieke bouwfysische eigenschappen (vochtregulatie, dampdoorlaatbaarheid, …) zorgt kalk voor een gezond binnenklimaat en wordt de kans op allergieën verkleind.

In tijden waarin circulaire economie aan belang wint, wordt ook het hergebruik van bouwmaterialen prioritair. Kalk past perfect in dit plaatje want het kan op een eenvoudige manier van metselwerk verwijderd worden en laat daarop minder sporen na: baksteen, natuursteen, hout en andere kunnen dus perfect gereinigd en hergebruikt worden.

Waarom al die kleuren?

Kalk kan letterlijk, maar ook figuurlijk kleur brengen in een interieur: het materiaal geeft diepte aan de muren en kan op veel verschillende manieren afgewerkt worden, voor elk wat wils.

Een muurafwerking op basis van kalk heeft een mat aspect, wat de kleurechtheid ten goede komt, temeer omdat enkel natuurlijke kleurpigmenten kúnnen gebruikt worden.

Ten slotte heeft kalk een heel natuurlijk, lichtjes wolkerig voorkomen (moiré).